Wednesday, August 7, 2013

Salam Eidul Mubarak 1434H ~


Assalamu'alaikum wbt...
Kami daripada saff kepimpinan Persatuan Kebajikan Pelajar Maahad Tahfiz Darul Quran (Perkemat DQ) Sesi 2012/2013 mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin kepada seluruh mahasiswa dan mahasiswi, Darul Quran JAKIM. Semoga dengan pemergian Ramadhan pada kali ini, membawa natijah yang amat bermakna pada diri kita, seiring kita meraikan ketibaan Syawal yang menjelang tiba ini.

Sedikit perkongsian...:

Ucapan selamat Hari Raya daripada hadis-hadis sahih ialah:

تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ

“Semoga Allah menerima (amalan) dari kami dan dari kamu”. (Lihat: Fathul Bari 2/446)

Ibnu Hajar rahimahullah berkata: Dari Jubair bin Nufair ia berkata:

كَانَ اَصْحَابُ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، اِذَا الْتَقَوْا يَوْمَ الْعِيْدِ يَقُوْلُ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ : تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكَ

“Para sahabat Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam apabila bertemu di Hari Raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain: Semoga Allah menerima dari kami dan darimu”. (Lihat: Fathul Bari 2/446)

Menurut Ibnu Hajar, isnad hadis ini hasan. (Lihat: Fathul Bari 2/446) Ibn Taimiyah apabila ditanya tentang ucapan selamat pada Hari Raya beliau menjawab:

“Katakanlah kepada yang lain apabila bertemu dengan ucapan:

تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ

“Semoga Allah menerima dari kami dan dari kamu”. (Lihat: Majmu’ al-Fatawa 24/253)"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringi puasanya
dengan enam hari dari bulan Syawal, maka (pahalanya)
seolah-olah berpuasa selama setahun." (H.R. Muslim)

0 comments: