Sunday, May 20, 2012

VERSUS - SETIAP SAAT ADALAH PELUANG


"Masa itu adalah emas". Perumpamaan yang sudah lama kita dengar, dan tentu sekali kita sudah pun tahu apakah maksudnya bukan? Masa sentiasa bergerak ke hadapan. Berjalan dan terus berjalan.
Tanpa berpatah balik, dan mustahil bagi masa untuk menunggu kita. Sejak kita dikandungkan dalam perut ibu, kemudian dilahirkan ke dunia, melalui fasa fasa zaman yang berbeza. Zaman bayi, zaman kanak-kanak, zaman remaja, zaman dewasa, dan mungkin nanti, InsyaAllah, zaman usia emas. Warga emas. Berpeluangkah kita untuk melalui setiap fasa zaman itu? Dan di fasa manakah kita berada ketika ini?
Cuba kita hitung umur kita pula. Mungkin ada yang baru berusia belasan tahun, mungkin ada juga yang baru ingin mencecah puluhan tahun, dan mungkin ada juga yang telah pun masuk ke alam puluhan.  Masing masing mungkin berada di fasa usia yang berbeza, tetapi hakikatnya, kita punya satu tujuan hidup yang sama. Cuma mungkin, berlainan cara pemikiran bergantung kepada tahap usia seseorang.
Selepas umur dihitung, cuba kita hitung semula masa yang ada. Berapa banyak masa yang telah kita habiskan. Dan dengan cara apa kita habiskan masa itu? Ya Allah, sungguh ternyata, masa itu tidak akan mampu untuk kita hitung. Apatah lagi untuk menghitung segala pengisian setiap saat tersebut. Tidak tergambar betapa banyaknya masa yang telah kita gunakan. Guna untuk itu, guna untuk ini. Gunakan untuk dia dan dia, mahupun mereka. Dan juga gunakan untuk diri sendiri.
Ketika ini, ambil sedikit masa. Lihatlah diri dalam cermin. Renung secara dalam. Cuba cari kesimpulan, secara keseluruhan, masa itu kita guna untuk apa? Ternyata, sekali lagi kita hanya mampu terdiam.
Kita renung juga Firman Allah S.W.T dalam surah Al- Asr,
"Demi Masa, sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. Melainkan yang beriman dan yang beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. "
(Surah Al Asr)
Benar. Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, melainkan mereka yang beriman dan yang beramal soleh. Ya Allah. Betapa diri ini berada dalam kerugian. Bukan untuk mengata ataupun menunding jari kepada sesiapa, tetapi sekadar untuk berkongsi luahan. Dan menunding jari ke arah diri sendiri. Ya. Jari ditunjuk kea rah sendiri. Betapa diri ini berada dalam kerugian.
"Setiap saat adalah peluang". Kata- kata yang tiba-tiba sahaja tertulis bila terfikir. Benar bukan? Setiap saat yang diberi untuk kita, sebenarnya, ia adalah peluang. Tetapi peluang untuk apa? Subjektif jawapan nya. Peluang untuk melakukan itu dan ini, tetapi apakah yang dilakukan terletak dan terpulang kepada individu itu sendiri. Kita semua sudah diberi akal fikiran. Kita tahu menilai baik dan buruk. Tahu menilai baik dan buruk? Tetapi kenapa sesuatu yang buruk itu masih juga kita lakukan?

Ya Allah. Diri aku juga. Aku juga tidak terkecuali dari melakukan sesuatu yang buruk itu. Kamu, anda, ataupun sesiapa saja, ya benar. Tiada manusia yang bersifat sempurna. Tetap ada sesuatu yang buruk itu yang kita lakukan. Sama ada secara sedar atau tidak, hakikatnya ia tetap ada.
Sahabat ku, kalian semua, mari kita  fikirkan semula. Kenapa kita masih hidup sampai hari ini? Kerana Allah mahu kita kembali padaNya. Mahu kita untuk dekat denganNya. Dan DIA memberikan kita setiap saat itu, setiap peluang itu sebagai ruang untuk kita kukuhkan cinta padaNya, menyesali segala dosa, dan melangkah untuk berjalan menuju ke syurgaNya.
Ya. Mustahil untuk manusia bersifat sempurna, tetapi tidak mustahil untuk mencuba dan berubah. Renungkan kembali, atas sebab apa kita dihidupkan. Kenapa kita diberi nyawa?
Hanya satu sebabnya. Sebagai hamba Allah S.W.T.  Dan setiap saat yang menjadi peluang untuk kita, adalah peluang untuk kita mencari seberapa banyak "tiket" untuk menetap di penempatan yang kekal selamanya. Sama ada syurga, ataupun neraka. Kita sendiri yang membuat pilihan, melalui transit kehidupan yang bergelar kehidupan dunia.
Terasa teruk dan kecil diri. Bila terfikirkan soal saat-saat yang telah digunakan tanpa hala tanpa tujuan. Malah, diguna pula dengan dosa. Ya Allah. Sungguh tidak terhitung dosaku, tidak terkira berat dan busuk yang ku pikul. Tentu sekali, jika kita boleh undurkan masa, ternyata sesuatu yang buruk itu kita ingin buang, dan gantikan dengan sesuatu yang baik. Sesuatu yang busuk itu ingin kita wangikan semula. Tapi, realiti tidak begitu. Inilah hidup. Inilah kehidupan. Setiap saat yang berlalu tidak akan boleh kita gantikan dengan apa-apa. Hanya sekadar penyesalan untuk sesuatu yang kita sudah lakukan, dan hanya doa taubat serta keampunan dariNya yang kita harapkan.
Congak semula perjalanan hidup. Naik turun hidup. Setiap kesenangan mahupun kesedihan, kedua duanya adalah dugaan dariNya. Ya Benar. Bila kita berada di puncak kesenangan, cenderung untuk kita mula berasa bongkak, dan riak. Teruja. Dan akhirnya kalah dengan nafsu membangga. Lalu lupalah kita pada DIA. Kita lupa, kesenangan itu datang dariNya. Kita lupa kejayaan itu datang dariNya. Dan, bila mana kita dilanda kesedihan dan kejatuhan, hati kita sibuk menyalahkan itu,jiwa kita bising salahkan ini. Sedarkah kita apa yang kita salahkan? Takdir Allah. Ya Allah, sungguh hina hambamu, sehingga takdir dariMu dipersalahkan. Dan terus, kita lupa, dari mana sedih itu datang.
Ternyata, kita pernah terlupa semua itu, bukan?
Sekali lagi, "Setiap saat adalah peluang"
Fikirkan lagi tentang ini. Peluang ini. Masih terbuka luas peluang untuk kita cuba mengubah keadaan. Setiap sesuatu perlukan usaha. Ya. Usaha. Kemudian doa. Dan tawakal. Sesuatu perubahan itu tidak akan terjadi jika kita hanya berdoa dan menunggu. Perlu ada langkah yang mencuba. Mencuba untuk bergerak ke arah sesuatu yang baru, dan sesuatu yang lebih baik. InsyaAllah. Allah akan membantu kita.
Jangan hilang keyakinan dalam hidup. jangan hilang keyakinan terhadap takdir dan ketentuan Allah. Ambil setiap peluang itu. Ambil. Dan jangan hanya terduduk, mengalah pada manusia. Jangan hanya terdiam, takut pada yang tak sepatutnya. Dan jangan hanya bisu, tunduk pada cinta.

Lihat diri; muhasabah diri. Sejauh mana kita dah pergi, dan kemana arah tuju kita nanti.

0 comments: